2009. július 23., csütörtök

Vödrös savanyúság


Ez a recept volt főnökömtől származik. Egyszer vitt be kóstolót a munkahelyemre, onnantól kezdve mindenki ezen recept alapján készítette egész évben a savanyúságot. Kölcsön adtam lemásolásra a receptet, majd most, kb. 5 év múltán sikerült újra megszereznem. Vétek volna nem megosztani veletek.
Lényege, hogy el kell készíteni az alaplét, ahogy a neve is mutatja, egy nagy vödörben vagy akár hordóban, és folyamatosan mehetnek bele a különböző szezonális zöldségek, akár egyszerre többféle is (megmosva, nem darabolva, paprikát általában ki szoktam csumázni, kivéve az erős vagy csípőset), gyümölcsök (pl. dinnye).
Az uborka 1 héten belül beérik, ezért írtam, hogy folyamatosan mehetnek bele a savanyítani valók. Természetesen, zöldségenként és méretenként különböző lehet az érési idő, de a lényeg, hogy nem kell hónapokig dugdosni a kamrában :) Nem kell sem áttöltögetni, sem szétválogatni.

Hozzávalók:

4 l víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén

kapor
mustármag
meggyfalevél
torma
egész bors
babérlevél
-ez utóbbiak annak függvényében, ki melyik ízt szereti dominánsként :)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocsi, hogy értetlenkedek, de akkor ez hogy készül? Veszel egy vödröt, belerakod az alaplevet, aztán napok-hetek alatt beleraksz valamit, mikor mi kerül a kezedbe? És egyenletes darabokban, pl. mindent szelve, vagy mindent kb. uborkányi darabokban, vagy vegyesen is lehet? És ha tele van, akkor átrakod üvegbe, és kidunsztolod, vagy pár nap érlelődés után azon frissiben meg kell enni, vagy csak rárakod a vödör tetejét, aztán januárban kinyitod? Előre is köszi: Móni (nagyon köszi, hogy névtelenül is kommentelhetek, mert sokaknál nem tudok, mivel nincs fiókom :)

Ebdette írta...

Szia Móni!
Elnézést, hogy nem írtam le elég alaposan, és köszönöm, hogy szóltál! Remélem, kiegészítve már érthetőbb :)

Névtelen írta...

Kedves Betti, köszönöm a választ. Még nem egészen tiszta, de lehet, hogy csak a konzervatizmusom miatt nem értem :) Szóval ez nem befõzés kategória, ahogy "megérik" a lében, lehet enni? Nem találkoztam még ilyen fajta savanyúsággal (vagy csak nem tudtam, hogy az), és fura, hogy nem erjed meg a lé, meg nem kell hûteni. Meddig áll el? Talán ha leírnád, hogy te pl. hogyan csinálod, miket raksz bele, és mikor veszed ki, és pl. alulról vadászod a régebbieket, vagy eleve alulra dugdosod az újakat? Bocs, hogy ilyen nehéz eset vagyok :) Móni

Ebdette írta...

Kedves Móni :)
Ez tényleg nem befőzés kategória:) Hogy hogyan csinálom? Általában vagy meleg vízhez adom először a sót, és elkeverem vagy felforralom a vizet és úgy adom hozzá a sót, ha lustább vagyok, akkor nem várom meg, míg feloldódik benne, hanem minden nap kavarok rajta egyet, akár kézzel, így a zöldségeket is lehet "ellenőrizni", megpuhult -e, stb...Babérlevélből ehhez a mennyiséghez 3-5 nagyobb levelet teszek, mustármagot, egész borsot amennyi egy csipetemben elfér, nem szoktam darabra menni, nem méricskélek. Tormát nem viszem túlzásba, igazából nem szeretem, ha te sem, akkor akár ki is hagyható. Meggyfalevélből is mehet bele mérettől függően akár 6-8 db is. Nem írtam fel, de fokhagymát is nyugodtan lehet tenni bele, akár egy egész fejet. Ezt ki kell tapasztalni, hogyan ízlik. Először mondjuk csak 1-2 plusz hozzávalót raksz bele, majd amikor kijött belőle mondjuk az összes ubi, akkor teszel bele egy harmadikat, majd megint raksz bele uborkát :) Nem bonyolult, úgy érzem, minél tovább magyarázom, annál inkább túlbonyolítom. Általában garázsban szoktuk összedobni, de nyilván jobb a minél hűvösebb hely, ellentétben a kovászos uborkával. De ugye a lényeg, hogy addig pl ne rakj bele paprikát, míg az előző adag paprika teljesen ki nem fogyott, így biztos nem kevered össze a már beérettet a még éretlennel:)

Ebdette írta...

ja...nekem a leghosszabb idő, míg egy lé volt, azt hiszem 3 hónap volt, de ismerek olyat, aki fél évnél is tovább ugyanazt a levet használta!

Névtelen írta...

Kedves Betti! Köszönöm a kimerítõ leírást. Akkor legjobb, ha belevágok :)

Ebdette írta...

Nagyon szívesen : )

Névtelen írta...

Nálunk akár 1 évig is eláll! A lényeg, hogy jól zárható teteje legyen a vödörnek (pl. festékes vördök jól kipucolva kiválóak e célra!). És én súlyt szoktam tenni a savanyúságra, hogy teljesen ellepje a lé a zöldségeket, ne lebegjenek a tetején. E célra egy átmérőben pont a vödörbe illő műanyag tálcát és egy méretes - jól megmosott - követ használok. Az 1 év alatt bármikor lehet újabb zöldségadagot tenni a savanyúsághoz, minden újabb adag után kb. 8 nap az érési idő. Az uborkát, paprikát, cukkinit érdemes bevagdosni kicsit, a karfiolt, sárgarépát, káposztát pedig bele szoktam dobni forrásban lévő vízbe pár percre, majd ha kihűlt, mehet a vödörbe... :)