2008. november 19., szerda

Mézes krémes



Hozzávalók:

A tésztához:

5 dkg margarin
40 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
1 kk. szódabikarbóna
3-4 ek. tej
6 dkg méz

A margarint, tojást, cukrot, tejet, mézet gőz fölött összefőzzük, majd langyosra hűtjük. FOkozatosan hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és sima tésztává gyúrjuk. Ne csodálkozz, a méz miatt eléggé ragadósnak tűnhet, azonban a fél óra kötelező hűtős-pihenő után egészen más állagú lesz. Mielőtt hűtőbe tennénk, 4 részre osztjuk. Nyújtás előtt egy kicsit jó átmelegíteni a tenyerünkben a gombócokat. Alapos alá-fölé lisztezést igényel, nem megijedni, sütést követően egyszerűen le lehet fújni róla a felesleg lisztet! Lehetőleg minél vékonyabbra próbáld nyújtani, nem kell elkeseredni, ha elsőre nem sikerül! A lényeg az alapos lisztezés! A lapokat sőtőpapíron, tepsi hátulján, 170-180 fokra előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt készre sütjük (függ a tészta vastagságától).

A töltelékhez:

Legalsó lapra 5-6 ek. sárgabaracklekvár

0,5 l tej
4 ek liszt
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg margarin
17 dkg cukor
(1 cs. habfixáló-elhagyható)


A tejet a liszttel és a vaníliás cukorral megfőzzük, hozzákeverjük a habfixálót, majd lehűtjük. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a lehűlt lisztes tejjel elkeverjük. Ezzel a krémmel kenjük a második és harmadik lapot. A 4. lapra a csokimáz kerül, amihez 2 tábla étbevonót és kevés olajat használtam (használati utasítás a bevonón!)

A kész süteményt egy éjszakára a hűtőbe kell tenni, vajpuha lesz másnapra a tészta (ami egyébként felhasználáskor még kemény)

Nincsenek megjegyzések: