2008. október 14., kedd

Lasagne






Hozzávalók:

Tészta:

1/2 kg liszt
1 ek. só
3 tojás
kb. 1-1,5 dl víz

A lisztet a gyúródeszkára öntöm, majd a közepébe mélyedést vájok, oda öntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, belül körkörös irányba haladva elkezdem egyujjal összedolgozni a liszttel, ügyelve, hogy ne follyon ki a tojásos víz a deszkára. Ha kell, a megmaradt vízet apránként adagolom. Jó negyed órán át gyúrom, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle. Tetejüket kicsi olajjal megkenem, letakarva állni hagyom úgy 20 percet. Ezután egyesével méretre nyújtom, majd vágom lisztezett deszkán. A lasagne tésztát NEM kell előfőzni sütés előtt!!!

A raguhoz:

Kb. 1 kg darált hús (legjobb vegyesen sertés-marha)
1 közepes fej vöröshagyma
1-1 kis szál sárga és fehérrépa (gyökér, petrezselyemgyökér, zöldség-ki hogy hívja)
1-2 szelet szalonna
1 üveg paradicsompüré, (vagy 3 kicsi paradicsompüré konzerv, én üvegeset használtam, ami kevésbé tömény)
fokhagyma

bors
cukor
bazsalikom
oregánó
kakukkfű
majoranna
olaj

Az apróra vágott hagymát, sárga és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd a szintén apróra vágott szalonnát hozzáadom. Ha a hagyma üveges, rádobom a darálthúst, készre (puhára) főzöm. Ráöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, ízlés szerint fokhagymát nyomok rá, valamint bazsalikomot, oregánót, kaukkfüvet és majorannát és cukrot szórok rá. Összerottyantom.

Miközben fő a ragu, elkészítem a beschamel mártást:

1 ek. margarin
1-1,5 ek. liszt
tej

fehérbors
ici-pici szerecsendió

A margarint felolvasztom egy kislábosban, meghintem liszttel, összekeverem, felöntöm pici tejjel, csomómentesre keverem, majd annyi tejet adagolok hozzá, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Hűlés közben még sűrűsödik, ezért is kell vigyázni, nehogy kőkemény legyen a végén. Sózom, borsozom, egy nagyon pici szerecsendiót adok hozzá. Ez a mennyiség csak az alsó és felső lapra elég, egyébként minden egyes lapot meg kell kenni vele, tehát ahhoz nagyobb adagra lesz szükség.

Ha minden kész, a tepsit kivajazom, lefektetem az első tésztalapot, vékonyan megkenem beschamellel, majd raguval. Ízlés szerint lehet sajtot is szórni minden réteg közé. Így haladok, egészen az utolsó tésztalapig. Erre elvileg csak beschamel jön és sok-sok reszelt sajt, nekem kedves párom miatt törekedni kell a lehetőleg semmi beschamel, rengeteg ragu és mégtöbb sajt felállásra. A beschamel egyébként nemcsak az íze miatt kell a lasagneba, hanem az (is) puhítja a tésztát.

Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Ez is változó egyébként, anyukámnál a nem légkeveréses sütőben is megsült ugyanezen a hőfokon 25-30 perc alatt, itt kell a 40 perc.



Nincsenek megjegyzések: