Hozzávalók:
A tésztához:
Kb. 30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás (ha több lisztet teszünk bele, akkor + egy tojás sárgája)
8 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
1 ek. tejföl
1 csipet só
A tésztához:
Kb. 30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás (ha több lisztet teszünk bele, akkor + egy tojás sárgája)
8 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
1 ek. tejföl
1 csipet só
A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk. Minimum fél órányi hűtést követően két részre osztjuk, néhány milliméteres vastagságúra nyújtjuk. Az alsó lap körülbelül 1-1 cm-rel legyen nagyobb, mint a felső lap. Kikent, lisztezett tepsibe fektetjük a nagyobbik lapot, majd az alábbi tölteléket oszlatjuk rajta szét:
Töltelék:
1,5 kg savanyú alma (nem pucoltan/reszelten-hogy magas legyen, belemegy a 2k g is)
2-3 tk. fahéj
kb 25-30 dkg cukor
4 ek. zsemlemorzsa
Dió (helyettesíthető zsemlemorzsával)
1,5 kg savanyú alma (nem pucoltan/reszelten-hogy magas legyen, belemegy a 2k g is)
2-3 tk. fahéj
kb 25-30 dkg cukor
4 ek. zsemlemorzsa
Dió (helyettesíthető zsemlemorzsával)
A reszelt almát a cukorral körülbelül 15 perc alatt, kis lángon összerottyantom, majd fahéjjal ízesítem, a maradék folyadékot pedig zsemlemorzsával "fogom fel".
Az alsó, már tepsiben lévő lapot meghintem darált dióval VAGY zsemlemorzsával. Erre kerül a töltelék, egyenletesen eloszlatva, a széleinél annyi helyet hagyva, hogy az alsó lap felhajtható legyen. Erre kerül a második, kinyújtott lap. A széleinél felhajtom az alsó lapot, a tetejét megszurkálom, kb. 180 fokos, előmelegített sütőben aranyszínűre sütöm. Szeletelést követően meghintjük porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése