2012. április 10., kedd

Ez is feketeerdő- másképp






Minek után eredeti tervem, miszerint apukám szülinapjára cukorüveget készítek, a hűtővödör pedig maga a torta, meghiúsult, valami gyorsat, de finomat kellett összedobni. Anyukám a fekete erdőre szavazott, nekem viszont már kicsit sok volt belőle az utóbbi időben, így variáltam, ezért az alsó lapra vajas merinque került. Azt hiszem, ez az eddigi legfinomabb krém, melyet összehoztam és bármivel, de tényleg!, bármivel lehet ízesíteni!

A krémhez:

6 tojás fehérje
36 dkg rama és teavaj 1/3-2/3 arányban
30 dkg porcukor
1 csipet só

A tojások fehérjét a cukorral és a csipet sóval gőz fölött kemény habbá verem. Ez minimum 10 percet vesz majd igénybe! Ezután leveszem a gőzről, tovább keverem a habverővel, egészen addig, míg ki nem hűl, majd belekanalazom a lágy (akár kissé megmikrózott), de nem folyékony vajat és margarint. Ez sem két perces művelet, ezt egészen addig kell folytatni, míg a massza össze nem áll, kenhető, valóban krémes állagú lesz. Nagyon jó torták belső töltelékének, külső bevonatnak, esetleg fondant vagy marcipán alá is kiváló. Tapasztalataim szerint óriási előnye egyrészt az, hogy szinte hófehér krémet is tudunk varázsolni belőle, másrészt pedig hűtés után kiválóan lehet a külső rétegen még simítani, ami ugye esztétikailag lényeges.

Nincsenek megjegyzések: