2012. április 10., kedd

A krémek koronázatlan királynője: Meringue

A "cím" szabadfordítás. Lehetne vajas meringue, vajas meringue-krém. Első találkozásom ezzel a "csodával" nem volt túlságosan közvetlen. Egy videón pillantottam meg, természetesen egy amerikai videón. Hogy miért is természetesen?! Nos, a mai napig, ha a google-ba beírom, hogy meringue, ugyan kidob magyar nyelvű találatokat, azonban leginkább mást takarnak ezek a meringue-k, mint a videón felfedezett krém, mely nagyon jó torták belső töltelékének, külső bevonatnak, esetleg fondant vagy marcipán alá is kiváló. Azonnal utána kellett járnom, hogyan is készül. Mire is jó az e-mail?! Első kézből, a videón szereplő amerikai mestercukrásztól kaptam egy alapreceptet, melyet szinte azonnal kipróbáltam. Nem mondom, hogy elsőre sikerült, hiszen nagyon sok kitartás kell hozzá, laikusként el sem tudtam képzelni, hogy egy torta kedvéért fél órán át (vagy még tovább) kevergessem a krémet. De az íz és az állag minden időráfordítást megér! Tapasztalataim szerint óriási előnye egyrészt az, hogy szinte hófehér krémet is tudunk varázsolni belőle, másrészt pedig hűtés után kiválóan lehet a külső rétegen még simítani, ami ugye esztétikailag lényeges. Lehet színezni, lehet ízesíteni, gyümölcsökkel feldobni, egyszóval nagyon sokrétű. Érdemes kipróbálni!
 


A krémhez:

6 tojás fehérje
36 dkg rama és teavaj 1/3-2/3 arányban
30 dkg porcukor
1 csipet só

A tojások fehérjét a cukorral és a csipet sóval gőz fölött kemény habbá verem. Ez minimum 10 percet vesz majd igénybe! Ezután leveszem a gőzről, tovább keverem a habverővel, egészen addig, míg ki nem hűl, majd belekanalazom a lágy (akár kissé megmikrózott), de nem folyékony vajat és margarint. Ez sem két perces művelet, ezt egészen addig kell folytatni, míg a massza össze nem áll, kenhető, valóban krémes állagú lesz. 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello. And Bye.