2012. június 22., péntek

Sárgaborsó leves






Ez is azon étkek közé tartozik, amit én imádok, de évente maximum egy-két alkalommal készül -tekintettel a család többi tagjára. Tegnap készült, osztatlan sikert aratott. Tanultam az elmúlt évekből, így mára már képes vagyok "mini" adagokat főzni, ami annyit tesz, hogy eddig evett belőle 3 gyerek 1-1 alkalommal és 2 felnőtt 1 -, illetve két alkalommal...és még mindig van belőle egy kevéske.
A leveseimet (kivéve gulyás -, hús -és hasonlók) a kis 6 lityós tefal classicoban szoktam főzni, mert így tutira elfogy.

Család -és pénztárcabarát adag mennyiség hozzávalói:

2 kisebb szál sárgarépa
1 kisebb szál petrezselyemgyökér
1 kis fej vöröshagyma
kb 20 dkg sárgaborsó
1-2 szál petrezselyem
kb 2 maréknyi füstölt husi (szalonna, sonka, csülök, stb) felkockázva
(én tegnap egyben tettem bele egy kis darabot egy csülökből)

2-3 kisebb babérlevél
bors
esetleg ételízesítő

a rántáshoz:
olaj
liszt
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma


A picire felkockázott répát, petrezselyemgyökeret felteszem főni a fej vöröshagymával és a füstölt hússal. Az alaplevet sózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet. A füstölt husi miatt a sóval csínján kell bánni!
Ha ezek megpuhultak, hozzáadom a megmosott sárgaborsót. A lencsével ellentétben szinte villámgyorsan megpuhul!
Amikor már majdnem puha, az időközben elkészített fokhagymás-pirospaprikás rántással berántom, majd a sárgaborsó puhulásáig főzöm.
A petrezselyemzöldet ki-ki ízlése szerint tegye bele. Én a levesekbe az elején szoktam beletenni.

Nincsenek megjegyzések: