2009. július 15., szerda

Rakott kel(káposzta)




Hozzávalók:

1/2 kg darált hús (én sertésből szoktam)
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
fél paradicsom
fél tv paprika
2 kis gerezd fokhagyma
1 babérlevél

bors
1-2 tk pirospaprika
kevés olaj

A kockára vágott hagymát, a fél paradicsomot és fél tv paprikát olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a pirospaprikát, a darált húst, sózom, borsozom, rányomom a fokhagymát, hozzá adom a babérlevelet és kb. 40 perc alatt készre főzöm. Ha kell, közben kevés vizet adok hozzá.

Egy marék rizst olajon megpirítok, kb 1,5 dl forró vízzel felengedem, sózom, lassú tűzön puhára főzöm, majd a pörkölt alaphoz öntöm. Szükség szerint még sót, borsot adok hozzá, kicsit összefőzöm.

Egy közepes fej kelkáposztát felszeletelek, megmosom, enyhén delikátos vízben 10-15 percig főzöm, majd leszűröm. A felét egy hőálló edény aljában szétterítem, erre teszem a húsos ragut, majd a maradék kelkáposztát. 1 nagy pohárnyi tejfölt 1 ek. mustárral 1 kk. sóval, kevés borssal elkeverek, ezzel kenem meg a káposzta tetejét. Közepes lángon addig sütöm, míg a tejföl el nem kezd pirulni rajta, ezután reszelt sajttal megszórom, néhány perc alatt, magasabb hőfokon aranyszínűre sütöm.



Nincsenek megjegyzések: