2009. március 26., csütörtök

Aranygaluska vanília sodóval




Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
5 dkg margarin
2,5-3 dl tej
1 tojás sárgája
5 dkg élesztő
1 nagy csipet só

A sózott lisztet a tojás sárgájával és a tejben felfuttatott élesztővel összekeverem, majd hozzáadom a margarint és összegyúrom. Duplájára kelesztem.
10 dkg darált diót 10 dkg porcukorral összekeverek, 15 dkg margarint felolvasztok.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egy kör alakú tortaformát kibélelek sütőpapírral, és ráfektetek 1 sor szaggatott tésztát. Meghintem a porcukorral összekevert dióval, majd meglocsolom az olvasztott margarinnal. Ráteszek még egy sor tésztát, meghintem dióval, meglocsolom margarinnal, majd mégegyszer ugyanezt teszem. Hideg sütőbe teszem, a sütőt 180 fokra állítom, 40 percig sütöm.

Vanília sodó:

2 tojás sárgája
1 ek liszt
8 dkg cukor
1/2 l tej
ízlés szerint vanília aroma, vaníliás cukor, vanília

A hozzávalókat habverővel összekeverem, majd gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg el nem érjük a kívánt állagot.

Nincsenek megjegyzések: