2009. március 22., vasárnap

Tejfölös gombapörkölt nokedlivel



Mint tavaly, idén is vettünk gombatermesztő dobozt. Amennyi gombát mi eszünk, bőven terem rajta annyi és még sikerélményem is van. Az első körben csupán 2 fej gombánk termett, egyenként 13 !!! cm átmérőjű kalappal. Ebből a két fej gombából dobtam össze kóstolónak egy kis pörit. Nem nagy mennyiség, de legalább a miénk :D

Hozzávalók (kb 2-3 személynek)

Fent említett 2 nagy fej gomba, ami kb 8 fej normál méretűnek felel meg
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
1/2 paradicsom
1 cikk pritaminpaprika
kis maréknyi aprított petrezselyemzöld

bors
pirospaprika
olaj
kevés víz
1 csapott ek. liszt
3 ek tejföl

Az apróra vágott hagymát a cikk pritaminpaprikával megdinsztelem, hozzáadom a paradicsomot, majd a felszeletelt gombát. Sózom (így enged levet) pirospaprikával meghintem, borsozom, hozzáadom a petrezselyemzöldet, puhára főzöm. Szükség szerint puhulásig apránként vizet adok hozzá. Mikor megpuhult a gomba (mi nem szeretjük teljesen szottyosan), és a levét is elfőtte, meghintem az evőkanálnyi liszttel, összekeverem, majd kb 1 dl vizet adok hozzá, végül belekanalazom a tejfölt, összerottyantom, szükség szerint még sózom, borsozom.

Nokedli hozzávalók (a fenti gombamennyiséghez)

2 tojás
12 extrapúpos ek. liszt
2 kk só
annyi víz, hogy nokedlitészta állagot kapjunk

Fenti alapanyagokból sűrű nokedlitésztát készítek, sózott, forrásban lévő vízben kifőzöm, leszűröm, kevés olajat öntök rá, hogy ne ragadjon össze.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó kis recept. Picit tennék hozzá. A lisztet dinsztelés után teszem hozzá, könnyebb elkavarni, valamint a petrezselymet nem szabad megfőzni, így azt csak akkor teszem hozzá, amikor már csak egyet rottyan a végén. Amúgy kézcsókom érte!

Névtelen írta...

Én is dinsztelés után adom hozzá a lisztet :) Utána már csak vizet adok hozzá, majd tejföllel habarom. A petrezselymet azért teszem bele hamarabb, mert a család nem szereti a "nyers" leveleket (csak én). Az igaz, hogy így nem olyan intenzív az íze, de azért elmegy ;)

Betti