2008. november 25., kedd

Barbie-torta


Ő volna életem első Barbie-tortája. Ide recept helyett néhány jótanácsot írnék.
Előljáróban annyit, hogy bármilyen torta szolgálhat alapul, egy a lényeg; kemény krém legyen benne, vagyis ne tejszínes, ne pudingos, ne legyen benne semmi olyan, ami hűtőszekrényből való kivétel után azonnal olvadásnak indulna. Ez az egyik legfontosabb dolog. Mint láthatjátok, én két hibát is elkövettem: 1. pudingos krémet főztem hozzá, 2. túlságosan vékonyra nyújtottam a marcipánt. Ez a két dolog együtt adta a kívülről látható puklikat, ugyanis hűtőből való kivétel utána a pudingos krém azonnal elkezdte belülről feloldani az amúgy is eléggé vékonyka marcipánréteget, amit 2-3 milliméternél semmiképp sem szabad vékonyabbra nyújtani. Ha már ilyen költséges dolgot művelünk, akkor inkább szánjunk a marcipánra picivel több pénzt, de ne spóroljunk!
És a csodához vezető út:

1. Végy egy Barbie-babát.
2. Vetkőztesd le szegényt.
3. Dekoltázstól lábujjig csomagold folpackba.
4. Mérd le lábujjtól derékig, hogy milyen magas szoknyára lesz szükséged.
5. Mérd le a tortaformád magasságát, és így számold ki, hány tortalapot is kell, hogy süss. (Én nem a legnagyobb piskótaformát használtam-magasságra megegyeznek a formák, az átmérő kisebb csak.)
6. Süsd meg a tortalapokat.
7. Keverd ki a KEMÉNY krémet (sima csokitorta krém vagy sima margarin-tojás-cukor, esetleg citromhéjjal fűszerezve, stb.)
8. Minden tortalapot vágj 3 felé, kend meg őket, helyezd őket egymás tetejére, tenyereddel jól nyomkodd meg, majd egy hosszú késsel vágj egy nagy x-et a közepébe. (Ne felejtsd el közben a szoknyához mérni a babát, csak a derekáig érjen a szoknya!)
9. Állítsd bele a babát a torta közepébe, majd fogj egy jó éles kést és kezdd el felülről lefelé haladva kialakítani a szoknya formáját.
10. Ha megvan a szoknya, kívülről is kend meg a szoknyát vele, majd tedd fél órára hűtőbe.
11. Én összesen 1 kg marcipánt vettem, (fél kg kék, fél kg fehér). Nekem a fele megmaradt, viszont túlságosan vékonyra nyújtottam. Úgy gondolom, maximum 70-80 dkg marcipán elég kell, hogy legyen. Porcukrozott deszkán kell nyújtani a marcipánt, miután azt néhányszor átgyúrtuk. Innentől már csak ügyesség és fantázia kérdése, de lényeg a kiadós alá-fölé porcukrozás, hogy ne ragadjon se a deszkára, se a nyújtófára. Először mindenképp a szoknyáját kell elkészíteni, hogy a csúnyább részekre ápol és eltakar kategóriájú felső részt tervezhess, ami már gyerekjáték a szoknyához képest. Nekem kb. 3. nekifutásra sikerült a szoknya, aminek az illesztése a barbie fenekénél van. Jó, ha van egy éles olló és egy éles kés a közelben, hogy ne akkor kelljen szaladgálni, mikor már épp csak ki kell igazítani a széleket. Az illesztéseket langyos vízbe mártott ujjunkkal lehet nagyon szépen egybedolgozni. Vigyázat, egyik szín csodásan összefogja a másikat, ha vizes ujjal véletlen mindkettőn áthaladtunk! Fontos a gyors munka, hogy se a marcipán, se a torta krémje ne induljon olvadásnak.

Sok sikert hozzá!!!

1 megjegyzés:

teddybear írta...

Nagyon jól sikerült a torta.Én elkövettem azokat a bizonyos hibákat, és a marcipánozást kezdhettem elölről. Még jó, hogy nekem ingyen volt a marcipán. Jövőre valami újat kell kitalálnom! Ötletet várok a blogomba:D :D
millió pusza!