2009. január 20., kedd

Szalagos fánk-Böbe módra

















Ez a recept Böbe-mamánktól származik, neki pedig még az anyukája tanította a szalagos fánk eképp történő elkészítését. A felső fotón életem első fánkja látható, a másikon pedig Böbénk csodafánkja :)

Hozzávalók:

1 liter liszt (nem kg!-de kimérheted, hogy az hány dkg)
5 dkg élesztő
diónyi vaj
pici só
pici cukor
1 tojás+1 tojás sárgája
+ annyi tej, hogy sűrű nokedli tésztához hasonló tésztát kapjunk

A kovászhoz:

kevés langyos tej
2 kockacukor
élesztő
kevés liszt

A langyos tejet a cukorral, élesztővel, és a liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalóval sűrű nokedlitészta jellegű tésztát készítünk. Akkor jó a fánk tésztája, ha az edény oldalához (fakanállal) csapva úgynevezett bugyborékok keletkeznek. A tejet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen! Először érdemes hígabb tésztát készíteni (így könnyebb dolgozni vele), majd ha bugyborékosodik, akkor hozzáadni a maradék lisztet.
Ha kész a tészta, legalább 90 percen keresztül pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és letakarva ismét pihentetjük, kb 20 percig.
Olajat hevítünk, nem túl hirtelen, fedő alatt aranyszínűre sütjük az egyik oldalát, majd a fedőt levéve megfordítjuk, de a fedőt már nem tesszük vissza. Ettől lesz szép szalagos a fánkunk.

Tipp: Lecsöpögtetés és pici hűtés után hempergesd meg vaniliáscukorral elkevert porcukorban, nagyon finom lesz :)
Ha túl sok a cukor benne, attól nehéz lesz a fánk, kevésbé lesz levegős belül. Mi úgy nem szeretjük, ezért inkább kívül cukrozzuk jobban.
Látványosabb méretekre tesz szert, ha olajba tétel előtt kicsit széthúzzuk.

3 megjegyzés:

JD írta...

Nagyon szép :) Hmmmm...

Mariann írta...

nyamiiiii, fánk! :-))

Névtelen írta...

Hello. And Bye.