2008. október 15., szerda

A slambuc


Kedvenc ételeim közé tartozik a nem túlságosan egészséges, ámde annál finomabb slambuc. Soha olyan jót még nem ettem, mint anyukám slambuca, bevallom, nekem még sosem sikerült úgy elkészítenem. Az ételről magáról annyit, hogy Magyarországszerte több néven ismert. Valójában bográcsban kell készíteni, a benne lévő szalonnáról pedig annyit: minél olcsóbb, annál finomabb ízt ad az ételnek. Nemhiába mondják a "szegények eledelének"...

Hozzávalók (kb 2-3 adaghoz)

1 nagyobb fej burgonya
kb 25 dkg lebbencs tészta

kb egy maréknyi szeletelt szalonna
(legjobb a zsír, nekem most húsos szalonna volt csak itthon)

bors
kevés ételízesítő (elhagyható, ha jó szalonnát vettünk)
zsír (eredetileg, de az olaj is megteszi)

A szalonnát a zsíron megpirítjuk, majd rádobjuk a szeletekre vágott burgonyát. 1-2 percig, lassú tűzőn (hogy ne süljön a krumpli) együtt pirítjuk őket, majd rátördeljük a lebbencs tésztát, néhányszor összekavarjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy az épphogy csak ellepje. A forrás utáni első néhány percben sűrűn kevergetjük, majd lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a levét teljesen el nem főtte. Miután lezártuk alatta a tüzet, kb 10 percig nem emeljük le a fedőt róla.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és számomra nagyon finom :)

Nincsenek megjegyzések: